« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
A barrica Spaans, houtrijping die rode Riojawijnen en traditionele witte wijnen hun unieke karakter geeft. Bijna 50% van alle Riojawijn rijpt op deze manier.
Aandronk Eerste wat je waarneemt als de wijn in je mond komt.
Aanzuring Het toevoegen van zuur aan de wijn die te weinig zuur heeft. Dit mag in Californië, is verboden in o.a. Frankrijk.
Aards Ruikt naar paddenstoelen en bossen.
Abboccato / amabile Dit is een lichtzoete wijn van 10 - 20 gr. suiker per liter
AC Frankrijk Appellation Controlée
Ac/aoc/appellation d'origine contrôlée frans AOC of AC zijn afkortingen. Officiële kwaliteitsaanduiding. Deze wijnen komen uit een bepaalde streek (origine) en zijn aan strenge kwaliteitseisen onderworpen. Gecontroleerd worden onder andere de druivenrassen, het aantal wijnstokken, de maximum opbrengst, het maximum alcoholpercentage en de verbouwingsmethode.
Acidificatie Verrijking van de most met citroenzuur of appelzuur.
Afdronk De smaak na het doorslikken (of uitspugen)
Aglianico Een beroemde druivensoort uit het zuiden van Italië, het zijn over het algemeen robuuste druiven met veel concentratie.
Alcohol Is een essentieel element in de wijn. Alcohol onstaat tijdens de gisting, wanneer de door de gist aangemaakte enzymen de suiker omzetten in alcohol, koolstofdioxide en warmte.
Alcoholvrije wijn zie spinnen - kegel
Aleatico Dit is een kwaliteitsdruivensoort uit het zuiden van Italië en is familie van de muscatdruif. Dit is een druivensoort die over het algemeen gebruikt wordt voor het produceren van volle-zware aromatischezoete wijnen.
Aligoté Geeft gezellige leuke frisse droge wijn
Annata Dit is het jaar van de oogst.
AOC Frankrijk Appellation d'Origine Controlée
Apicultatis Wilde gistcellen die voorkomen in en op de schil van de druif. Tijdens het inweken en vergisten wordt het ongecontroleerd gisten voorkomen door toevoeging van zwaveldioxide aan de most.
Appelaroma Het appelaroma komt van appelzuur uit onrijpe druiven
Appellation Een geografisch wijngebied. In Frankrijk betekende dit vroeger dat een wijn van bepaalde druiven en volgens een bepaalde methode was gemaakt. Appellation Controlee garandeert dat de wijn uit de streek komt die op het label staat.
Aroma Geur van een wijn. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen het primaire aroma en het door rijping verkregen bouquet of secundair aroma. Het primaire aroma is dan in de jonge wijn aanwezig, voortgekomen uit de druif en de gisting: fruitig, bloemig, plantaardig, kruidig, kamfer, broom, zweet, tomaat, of niet lekker, dat kan natuurlijk ook. Wanneer je aan een wijn ruikt bereik je de primaire aroma's. Na walsen komen de rijpingsaroma's meer te voorschijn.
Assemblagewijn Wordt gezegd van wijn die wordt samengesteld uit meerdere (witte en blauwe) druivenrassen. Ook wel blend genoemd
Assembleren Het samenstellen door wijnen te mengen. Uit verschillende wijngaarden, van meerdere druivenrassen of door jaren te roeren en te mengen. Vaak toegepast om ieder jaar een constante smaak te kunnen presenteren. In bijvoorbeeld Roussillon heeft men veel druiven staan die men niet als cépage zou gebruiken, maar juist als assemblage. In Champagne assembleert men wijnen van verschillende jaren, in tegenstelling tot een millésime. Hele goede, dure champagnes kunnen uit ruim honderd verschillende wijnen zijn samengesteld. Ook: verschneiden (D), blend (UK)
Assembleren kan ook het samenstellen van een wijn door druiven te mengen betekenen. Voor het persen kan men een druivensamenstelling maken. De eerste ideeën hiervoor zijn al in het voorjaar bekend. Men kan ook druiven door elkaar planten en alle druiven door elkaar verwerken.
Azijnzuur Azijn is water of wijn met 1% azijnzuur. Uiteindelijk wordt alle wijn azijn.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins