« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Balans Een harmonische wijn met evenwicht in zuren, fruit, alcohol en eventueel tannine.
Balthasar Fles van 12,0 Liter
Barbera Is een druivensoort die veel voorkont in de Piemonte. Een wijn die twee gezichten heeft nl. van soepel, licht en veel fruit, tot een aromatische robuuste wijn.
Barrica/barrique Eikenhouten wijnvat.
Beaunois Dit is de bijnaam van de Chardonnay-druif in de Chablis.
Bezinken Het in de wijn naar beneden dalen van vaste deeltjes. Het bezinksel wordt "depot" genoemd.
Blanc de blanc "witte der witte", dit duidt op een witte wijn, gemaakt van witte druiven.
Blanc de Noir Dit is een witte wijn gemaakt van blauwe druiven
Blend Wijn samengesteld uit meerdere (witte en blauwe) druivenrassen. Ook wel assemblagewijn genoemd.
Bodega Wijnhuis
Body De wijn heeft kracht, veel alcohol.
Bordelaise Beheersing van de temperatuur bij de gisting 15 tot 21 graden
Botrytis Een schimmel die druiven aantast onder koele en vochtige omstandigheden. De druiven krimpen en verrotten of drogen uit. De schimmel verhoogt het suikergehalte en de aroma's van de druiven. Wordt ook '"edelrot" genoemd.
Bottelen Vullen van een fles. Gebeurt in Nederland met in bulk geïmporteerde wijn, maar natuurlijk ook in wijnproducerende landen. Het bottelen brengt gemak voor de consument, maar zorgt er ook voor dat de wijn luchtvrij wordt bewaard, waardoor deze langer houdbaar blijft dan in een tank of vat.
Bouquet Ontwikkelde en complexe geur van een gerijpte wijn. Tot bouquet behoren o.a. de aardse, bossige, dierlijke, kruidige, notige, tabakkige geuren. Bouquet ontstaat meer in wijnen met meer zuur en wijnen van een arme bodem.
Bourbeux nevelig, de ietwat bewolkte staat van een jonge wijn die nog niet geklaard is;
Bouteille Fles van 75 cl.
Bouteille No...... De flessen zijn genummerd.
Brillant Glanzend, helder, gewoonlijk toegepast op witte wijnen;
Brut zeer droog, mousserende wijn met bijna geen restsuiker
Website ontwikkeld door: De ICT Prins