« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Caberbet Sauvignon Deze druivensoort geeft volle tanninerijke wijnen, met veel smaak en aroma's. Wijnen die houtopvoeding nodig hebben
Cabernet Franc Een druivensoort die vooral in de Bordeaux gebruikt wordt ter aanvulling van de blends: Cabernet Sauvignon / Merlot
Cantina De vrije vertaling is wijnkelder en/of wijnbedrijf
Capsule Omhulsel dat over de kurk, mond van de fles en een deel van de hals wordt aangebracht. Van metaal of kunststof. Dient op de meest correcte wijze enige millimeters onder de mond van de fles afgesneden te worden om contact met de wijn te vermijden.
Carignan Een druif die heel veel zon nodig heeft. Deze druif geeft een wijn met een donkere kleur en zeer specifieke aroma's van o.a. pruimen en peper
Cava Mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de Méthode Traditionelle, dat wil zeggen gisting op de fles. (Champagne methode)
Cava grand reserva Minimaal 5 jaar gerijpt.
Cava reserva Minimaal 3 jaar gerijpt.
Cellulose Organische component die voorkomt de de celwanden van plantaardig materiaal. Dit kan leiden tot slijmerig bezinksel en een houterige smaak in de wijn.
Cépage Wordt voor 100% van één druivenras gemaakt. De wettelijke grens ligt meestal bij 85%. Mengsels van druivenrassen zijn vaak lekkerder.
Chair Zie Limpide
Chambreren Het op serveertemperatuur laten komen van een fles rode wijn welke uit de kelder o.i.d. komt.
Champagne Komt uitsluitend uit de Champagnestreek. Na de eerste gisting volgt de malolactische en we hebben dan Vin Clair. Toevoeging dosage, mengsel van wijn suiker en giststammen, afsluiten van de fles. Na een á twee maanden is de gisting voltrokken. 9 Maanden tot 5 jaar op de fles, iedere dag draaien. Daarna schoonmaken, kurken op (zoete) smaak brengen, sluiten en klaar is de Champagne.
Chante Flûte In de Bourgogne ligt de streek Mercury, dit is een specifieke kwaliteitsonderscheiding in de Mercury.
Châpeau Letterlijk vertaald: "Hoed"; dit is de massa van schillen, pitten en steeltjes die tijdens de vergisting komt bovendrijven en een laag vormen bovenin de vergistingskuipen/tanks.
Chaptalisatie Het toevoegen van suiker aan de most voor de gisting om de wijn een hoger alcoholgehalte te geven.
Chaptaliseren Het toevoegen van extra suiker aan de most voordat deze vergist wordt. Is soms nodig bij slechte jaren. Is onder de strengste wetgeving soms toegestaan in Frankrijk.Dit zorgt voor extra alcohol in de wijn.
Chardonnay Deze druivensoort voelt zich overal thuis, de mooiste Champagnes en Bourgognes maar ook strakke verfijnde wijnen en zeer klassieke vette wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Château In o.a. de Bordeaux wordt het wijngoed vaak aangeduidt met de naam Château, het hoeft niet echt een "kasteel"te zijn.
Chenin Blanc De druif voor de toppers uit de Loire! Ook in Zuid Afrika maar dan onder de naam steen. Een hoop fruit, frisheid, droog en verfijnd.
Chiaretto (Italië) Dit is een andere naam voor Rosato.
Cinsault Deze druivensoort wordt hoofdzakelijk gebruikt in blends, bijvoorbeeld met Syrah en carignan
Citroenzuur Dit is het zuur wat je vooral terugvindt in citrusvruchten, maar ook een beetje in druiven.
Clairet Bij een rode wijn; dit is een wijn met een zwakke tint vanwege de korte weekperiode op schillen.
Classico (Italië) Afkomstig uit het hart van de wijnbouwstreek.
Climat Een specifieke term uit de Bourgogne; Letterlijk "klimaat" = wijngaard.
Clos Dit is een franse naam en wees oorspronkelijk naar een wijngaard die was omringd door een muur.
Coffret Is een verpakking van een fles wijn inclusief 1 of meerdere wijnglazen
Comitée Interprofessionel du Vin de Champagne Dit is een commissie van wijnboeren, producenten en officials, die jaarlijks de prijzen van de champagnedruiven vaststelt.
Consorzio (Italië) Officiële overkoepelende wijnbouworganisatie
Contenuto (Italië) Inhoud
Corvina De belangrijkste druivensoort voor de Valpolicella- en de Amaronewijnen
Coulure Onvolledige bevruchting/vruchtafzetting op een druiventros a.g.v. slechte weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode.
Coöperativa viticola Coöperatieve wijnkelders
Cremant Licht parelend, een mousserende wijn met een druk van 3,5 arm.
Cremant Is een frande bubbelswijn.
Crémant Licht parelend; een mousserende wijn met een druk van 3,5 atm.
Crianza Wijn, voor crianza gelden verschillende regels over rijping op vat en op fles per gebied.
Cristallin kristal helder, volmaakt doorzichtig en helder als kristal;
Cru Frans, letterlijk: gewas. Wijnen met het etiket cru komen van de beste wijngaarden binnen een bepaald gebied
Crus Kwalificatie uit 1855: Eerste tot de vijfde Cru, Grand crus, Cru Exceptionelle, Cru Bourgeois.
Cuve Dit is een vat hout, RoestVrijStaal of kunststof. Tegenwoordig t.b.v. de hygiëne en vooral de temperatuurcontrôle worden meestal RVS - cuves gebruikt
Website ontwikkeld door: De ICT Prins