« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
D.O. Denominacion de Origen, het spaanse equivalent voor A.O.C.
D.O.C. Denominacione di Origine Controllata e Garantita, een mond vol, voor de kwalificatie van bijv. de appilations van Barolo, Brunello, Chianti en Barbaresco.
Dão Portugal Het gebied Dão is gelegen in het noordelijk-midden van Portugal met Viseu als hoofdstad.
De spinning Cone Fre-Wines, pioniers in Australië op het gebied van spinning cone- technologie maakt gebruik van een combinatie van centrifugale kracht en stikstof gas. zie spinnen - kegel
Débloccage Vrijgave van de beaujolais Primeur op de derde donderdag van november.
Decanteren Het op serveertemperatuur laten komen van een fles rode wijn welke uit de kelder o.i.d. komt.
Declasseren Het lager inschalen van een wijn in de classificatie-hiërarchie van bijv. de: AOC - VDQS - Vin de Pays - Vin de Table, etc...
Décuvage Het laten leeglopen van de tanks na de vergisting; de wijn die van nature uit de tanks vloeit heet "Vin de Goutte".
Dem-Bouteille Fles van 37,5 cl.
Depot Bezinksel. Wijn van cabernet sauvignon druiven geeft veel depot, pinot noir amper. Kan zeer bitter smaken. Niet te verwarren met wijnsteen
Het depot ontstaat tijdens de gisting op de bodem van het vat (lie). Wanneer de wijn ongefilterd wordt gebotteld zullen vaste delen in de fles kunnen komen
Depot ontstaat ook tijdens de rijping van rode wijn in de fles en verzamelt zich op de bodem. Is te verwijderen met decanteren.
Disque Spiegel; het enigszins omhooggewelfde oppervlak van de wijn in het glas. Deze spiegel moet helder zijn, is hij mat en zijn er vaste deeltjes in te zien, dan is de wijn achteruitgegaan;
DO Spanje Denominación de Origen
DOC Italië Denominazione di Origine Controlata. Kwaliteitswijn uit een afgebakend gebied. De wet schijft o.a. voor welke druivensoorten gebruikt mogen worden.
DOC Portugal Denominacao de Origem Controlada, hoogst mogelijke kwaliteitsaanduiding
DOC Spanje Denominación de Origen Calaficada
Doce, Dolce, Dulce Dit betekent zoet in respectievelijk Portugees, Italiaans en Spaans
DOCG Italië Denominazione di Origine Controlata e Garantita. Hoogste kwaliteitscategorie. De samenstelling van de wijn moet aan strenge eisen voldoen dan bij de DOC en alle wijnen moeten door een proefpanel worden goedgekeurd.
Doux zoet
Droesem De drab die naar de bodem van de tank zakt. Deze kan afgestorven gistcellen, pulp, zaden en stelen bevatten. Soms wordt hiermee ook het bezinksel bedoeld dat in de hals van de fles zit na de tweede fermentatie van mousserende wijnen. Dit bezinksel wordt later in het proces nog verwijderd.
Droog Een droge wijn, wordt tegenwoordig ook "strak" genoemd. Eigenlijk is droge wijn een wijn met een prima balans tussen zuur en zoet. Als de gistende wijn ongestoord door kan gaan, zal uiteindelijk bijna alle suiker op zijn en zal droge wijn ontstaan. In noordelijke gebieden zijn de kelders vaak zeer koel. Wil men daar een droge wijn verkrijgen dan zal vaak warmte aan de gistende wijn moeten worden toegevoegd om alle suiker (tot minder dan 4 g/l) te kunnen vergisten. Maar zit er veel zuur in de wijn dan kan wat meer suiker in de wijn geen kwaad. Het is niet eenvoudig daar een goede balans in te vinden.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins