« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Echelle des Crus Wijngaardenladder, dit is de onderverdeling van dorpen in de Champagne, die tevens de prijzen van de druiven onderverdeelt in klassen
Edel druivenras Een druivenras dat tot de allerbeste druivenrassen gerekend kan worden. Een edel druivenras heeft een constante hoge kwaliteit. Er worden gedistingeerde, evenwichtige wijnen van gemaakt.
Edelrot Zie "botrytis".
Egaliseren Het blenden van dezelfde wijnen uit verschillende fusten of vaten om een gelijk product te verkrijgen.
Égrappoir "ontsteler", dit is een apparaat waarmee de stelen van de druif kunnen worden verwijderd voorafgaand aan de vergisting.
Elegant Positief smaakkenmerk van een wijn. De structuur van dit smaakkenmerk is smal, maar heeft finesse en is evenwichtig. Ragfijn, delicaat. Kan in flûte geschonken worden.
Élevé en Fûts de Chêne Op eikenhouten fust ( vat ) opgevoed.
En primeur Vele wijnen worden aangeboden En primeur, d.w.z. dat de wijn reeds aangeboden wordt aan de markt alvorens hij drinbaar is. Gebeurt vaak met Grand Crus uit de Bordeaux, maar komt steeds meer voor.
Engagement Qualité Raisonnée Handvest waarin allen die bij de productie van wijnen betrokken zijn werken volgens een bepaald principe; Dit handvest ligt op het niveau van Fare Trade / biologisch.
Enten Kruisingstechniek voor planten. Een deel van een plant (de ent) wordt vastgemaakt op de stam van een andere plant. Wordt gebruikt ter verbetering van de plant.
Épucage Selectie van druiven tijdens het plukken. Alleen de rijpe druiven worden geplukt, een eerste selectie reeds in de wijngaard.
Esters Organische verbindingen die ontstaan uit de reactie van zuren met alcohol. esters zijn sterke ( zoete ) geuren- en smaakstoffen, o.a. kersen, aardbei, framboos, etc...
Evenwichtig Wijn met alle smaakonderdelen en in de juiste verhoudingen.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins