« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Gamay De wereld beroemde Beaujolais druif! Heel veel fruit
Gelaagd Complexe wijn, met meer lagen of dimensies.
Gemaderiseerd Dit is een woord dat eigenlijk geoxideerd betekend, dat is de methodemet hittebehandeling zoals op het eiland Madeira. Maar het kan ook iets heel negatiefs inhouden, nl. een wijn met een bruine kleur en schadelijke ethyl-aldehydegehaltes. Vies, de wijn is vaak kapot.
Gemarcotteerde kurk Kurken waarbij gaten en/of andere oneffenheden worden dichtgesmeerd met een mengsel van lijm en kurkmeel. Ziet er later erg glad uit en wordt soms ook nog gewaxed en voelt daardoor vettig aan. Niet geschikt voor wijnen die lang gelagerd moeten worden.
Geoxideerd Oude wijn of de wijn is in aanraking met te veel lucht geweest waardoor hij een bruine kleur heeft, z'n fruitige aroma's kwijt is en daarvoor in de plaats overrijpe en vaak ook zure aroma's heeft gekregen.
Gestilde Most Most die nooit is vergist. Men heeft er alcohol aan toegevoegd tot ca. 15 % waardoor er geen vergisting meer kan optreden. Dit is wijntechnisch gezien geen wijn, maar druivensap met alcohol.
Gewicht Licht, middelzwaar of zwaar - wordt bepaald door alcohol- en/of suikergehalte.
Gewürtztraminer De Elzasser bij uitstek maar je vindt hem inmiddels ook in vele andere wijngebieden over de hele aardbol. Heel veel kruiden, vaak een zoetje op de achtergrond, geconcentreerd meer geparfumeerd
Gisting De alcoholische gisting ofwel eerste gisting is de omzetting van suiker in alcohol en kooldioxide. De gisting wordt veroorzaakt door giststammen die als natuurlijke gisten in de druif aanwezig zijn of als gekweekte stammen aan de most worden toegevoegd.
Gisting, alcoholisch Dit is de gisting waar in de most de suiker wordt omgezet naar alcohol en koolstofdioxide.
Gisting, malolactische De gisting komt na de alcoholische gisting, het appelzuur wordt door bacteriën omgezet in melkzuur en koolstofdioxide. Omdat het melkzuur dat nu onstaat veel minder geprononceerd/scherp is dan het appelzuur wordt de wijn veel aangenamer. (in een wijn gemaakt van de Merlotdruif proef en ruik je vaak melkzuur)
Gistingsproces Tijdens dit proces wordt de suiker van de druiven omgezet in alcohol en koolzuurgas.
Glycerine Driewaardige alcohol die tijdens de gisting ontstaat en tot een zoete ervaring in de nond leidt. Geeftde wijn een body en een volle smaak. Hoe alcoholrijker de wijn des te hoger kan het glycerinegehalte zijn. Op het glas laat de glycerinr de zogenaamde "tranen achter".
Glycerine Heeft een lichte zoete smaak en is een trialcohol. Wijnen gerijpt op nieuw eiken vaten geven dit sterk weer op de tong.
Grado Akcolici (Italië) Het alcoholpercentage
Gran reserva Spaans, rode wijnen die minimaal in 24 maanden in houten vaten rijpen en minimaal 36 maanden in de fles. Witte en roséwijn rijpen in totaal 48 maanden, met een minimum van 6 maanden in het vat. Aantal maanden rijping in vat en op fles verschilt per gebied/land.
Grand Reserva (Spanje) Uitsluitend geproduceerd in de topjaren, magen pas na 6 jaar verkocht worden, minimaal twee jaar op hout en daarna minimaal drie jaar op fles.
Grenache De grenache wijnen zijn over het algemeen stevige en sterke wijnen. Herkenbaar aan het pepertje de kruiden en bramen.
Grijze rotting Het volzuigen en openbarsten van de druiven na een periode met slecht weer, veel regen, hagel enzo.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins