« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Maccabeo / Viura Een Spanjaard, kwetsbare lichte, frisse en fruitige wijnen. Samen met een Chardonnaydruif vormt deze druif een mooie blend.
Maceration Pelliculaire ( Mac. Préfermentaire ) Voorbehandeling van witte druiven. Voorafgaand aan de persing worden schillen van de witte druiven na het kneuzen weer toegevoegd aan de most. waardoor ze een tijd weken in dit sap. Deze voorbehandleing zorgt voor veel meet smaak in de wijn.
Magnum Fles van 1,5 liter
Malolactische gisting Zie melkzuurgisting.
Mathusalem Ofwel Imperial is een fles van 6,0 Liter
Meceration carbonique Vergistingsmethode waarbij de complete trossen in een groot 35 hl. vat worden opgesloten waarna kooldioxide ( CO2) wordt ingespoten. Er treedt verstikking op, waardoor de druiven intern gaan gisten ( intercellulaire reacties ). Er komen veel kleur en smaakstoffen vrij. Na deze vergistingsstap wordt de masse geperst en vervolgt men de normale en malolactische vergisting. Wordt o.a. toegepast in de Beaujolaisstreek..
Meeldauw of wel oïdum Schimmel die leeft van het jonge groen en de vruchtbeginsels van de druivenstok.
Melkzuurgisting Ook wel malolactische gisting genoemd. Tijdens dit proces wordt appelzuur (uit de druif) door bacteriën omgezet in melkzuur. Melkzuur is zachter van smaak en de wijn wordt hierdoor minder zuur. Rode wijn ondergaat altijd een proces van melkzuurgisting , witte wijn niet altijd.
Merlot De Merlot is zachter, ronder en vooral minder tanninerijk dan zijn broer de Cabernet-Sauvignon. Typisch voor de Merlot is zijn melk - yogurt geurtje en ook weer veel fruit.
methode Champenoise Mag niet meer gebruikt worden moet voortaan Cremant heten. Vaste productiebepalingen t.a.v. suikergehalte, rendement etc.
Méthode Cuve Clos Methode voor de vervaardiging van mousserende wijn, waarbij de wteede gisting van de stille wijn niet in een fles , maar in een groot gesloten stalen vat geschiedt.
Méthode Gazéifé Eenvoudige methode voor vervaardiging van mousserende wijn door inspuiting van koolzuurgas in de stille wijn ( zoals bij frisdrank gebeurt ). Wordt in Frankrijk ook wel Méthode Pompe Bicyclette "genoemd ( fietspomp ).
MÉthode traditionelle Wijnbereiding in twee stappen. De eerste gisting op vat of tank en de tweede gisting in de fles. Doordat het bij de tweede gisting ontstane koolzuur niet kan ontsnappen lost het in de wijn op en ontstaat een mousserende wijn.
Metode Classico/tradizionale (Italië) Dit is de methode traditionelle t.b.v. mousserende wijnen.
Millérandage Gebrek aan ontwikkeling van volledige trossen, de druiven blijven klein en rijpen niet.
Mineralig/mineraliteit Aroma's afkomstig uit de bodem, ze variëren maar geven vaak een zilte, zoutachtige indruk.
Mis par le Prop[riétaire "Gemaakt door de eigenaar ", indicatie dat de wijn is gebotteld door de eigenaar van de wijngaard i.t.t. een coöperatie of aparte bottelmaatschappij.
Mise en Bouteille au Château Dit wil zeggen dat deze wijn op het Château ( wijngoed, wijnhuis ) zelf is gebotteld.
Moelleux Zoete wijn van overrijpe druiven. Minder rijk dan een liquoreux.
Molligheid van de wijn Kijk bij Pectine.
Mono cepage Wijn gemaakt van 1 druivensoort.
Most Vers peperst sap van druiven.
Mostgehalte Concentraat van most om wijnen zoeter te maken.
Mousseux Een vol-bruisende wijn. De wijn heeft een druk van hoogstens 4-5 atm. De belletjes stijgen continue op naar het oppervlak.
Mousseux Een volbruisende wijn als bijvoorbeeld, Champagne. De wijn heeft dan een druk van hoogstens 4 - 5 atm. en de fijne belletjes tijgen voortdurend op naar het oppervlak. ze geven een dun schuimlaagje aan de spiegel en krimpen dan vanuit het centrum in naar de zijwand: deze ring noemt men in het Frans: Cordon, Collier of Collerette;
Muller Thurgau (Duitsland) Kruising tussen de riesling en de sylvaner, goed voor een kwart van de aanplant in Duitsland. Florale aroma's lage zuurgraad en een lichte muskaat ondertoon.
Muscadelle Zeer aromische druivensoort die vaak in een blend met sauvignon of semillon gebruikt wordt.
Muscat Een goed gemaakt Muscatwijn ruik je al van verre: exotisch veel fruit van droog naar zoet, sensuele wijnen.
Muselet Ijzeren vlechtwerkje dat om de champagnekurken wordt gewonden om de kurk extra op de fles te houden.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins