Wijn kretologie
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Woord | Omschrijving |
Oenologie | De wetenschap van wijnbereiding. De biochemische aspecten van wijnontwikkeling spelen een belangrijke rol. |
Oenoloog | Wijnbouwingenieur, technisch geschoold, technoloog. |
Oesterwater | Bijnaam van de Chablis wijnen. |
Ongefilterd | Niet gefilterde wijn, waarbij droesem nog onder in de fles aan te treffen is. |
Ontstelen | De druiven worden met tros en al geoogst, in de stelen zit veel tannine die worden snel verwijderd. |
Oogsten | Het binnenhalen van het fruit, plukken. handmatig of machinaal. Soms 's nachts omdat het koeler is: om spontane gisting te voorkomen, omdat de wet een minimale temperatuur vereist (Eiswein), of opdat fruit kouder kan gisten. Soms bij volle maan (macrobiotisch). Vroeg oogsten doe je wanneer het een hete zomer is geweest (2003). Het fruit is dan al rijp (tannine) en met met langer uitstellen van het oogsten, gaan alle zuren verloren. |
Op dronk | Wanneer een wijn genoeg rijping heeft gehad om drinkbaar te zijn. De meeste wijnen zijn bij het bottelen al drinkbaar. Sneller op dronk betekent minder voorraadvorming en geschikt voor dagelijks gebruik. |
Oxidatief | Rijpe, zwoele aroma's tot naar zuur; de wijn heeft te veel contact met zuurstof gehad. |