« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Passito (Italië) Wijn van laatst geoogste, half ingedroogde druiven.
Pectine Natuurlijk eiwit dat voorkomt in de pulp ( vruchtvlees ) van een druif. Deze pectine zorgt voor de molligheid van de wijn.
Pedro Ximenez ofwel P.X. De druivensoort voor de complexe zoetste sherry's.Een weldaad om bij een chocoladegerechtje een glaasje P.X. te drinken.
Perlant Parelend, gewoon gezegd van jonge wijnen, wijnen die op hun bezinksel hebben gelegen, wijnen die recht uit het vat verkocht worden, of wijnen die een appel-melkzure gisting hebben ondergaan.
Perlant Parelend, gewoonlijk gezegd van jonge wijnen, wijnen die op hun bezinksel hebben gelegen, wijnen, die rech uit het vat worden verkocht of wijnen, die een appel-melkzure gisting hebben ondergaan. Bij een licht alcoholische gisting gaat het soms ook op.
Persen Druiven persen. Het sap uit de druiven treden met de voet, was vroeger de gewoonte. Nu nog wel in Portugal (Douro). Door een moderne machine kan dat nu zeer precies worden uitgevoerd. Een belangrijk moment bij het wijn maken. Hoe minder vaste delen je met het sap mee laat vloeien, des te minder er van de schil (tannine) in de most terecht zal komen. Het zuivere sap. Ook de schilwand kan men onbeschadigd achterlaten. Voor een zuivere wijn zijn het glucoserijke sap en de gistcellen van belang. Laat men vaste delen toe in een most, dan zal de wijn anders gaan smaken. Vaste delen zijn er later eventueel uit te filteren. Maar goede apparatuur om dit te kunnen, is erg duur.
Perskurken Of wel granulaatkurken, dit zijn kurken gemaakt van gemalen kurk dat wordt samengeperst met lijm. Vaak bevatten de uiteinden een stukje natuurlijke kurk vooral omdat bijv. de Sauvignon Blanc wijnen soms reageren op de granulaatkurk.
Petillant Licht parelend, gemaakt volgens de methode champenoise, de wijn heeft een druk van 2 - 3 atm.
Pétillant licht parelend; gemaakt volgens de m'thode champenoise. De wijn heeft een druk van 2-3 atm. De fijne maar betrekkelijk spaarzame belletjes creeëren een licht, maar snel verdwijnend schuimlaagje. Men merkt het koolzuur overigens beter aan e smaak door de lichte prikkeling van de wijn in de mond.
Phylloxera Druifluis die eind 19e eeuw het grootste deel van de Europese wijnbouw vernietigde. Alleen Chili en Cyprus zijn gespaard gebleven.
Pièce de Champagne Traditionele houten champagnevaten
Pinot Blanc De Elzasser bij uitstek. Maar ook al in andere landen te vinden. Een neutrale blanke wijn met veel fruit.
Pinot Gris Ook weer de Elzasser te noemen. Ook andere landen produceren deze Pinot Griswijnen. Deze wijnen kunnen licht, subtiel en droog zijn, maar ook zeer krachtig en vol aroma's, het heeft met terroir en klimaat te maken.
Pinot Noir De druif van de Bourgogne. Elegant, helder, gul, fruit, zacht en mooi. Herkenbaar aan de "stallucht", heel veel rode bessen, bosaardbeien en kersen.
Pinotage Een kruising tussen de Cinsault en de Pinotdruif. Een typische Zuid Afrikaanse wijn.
Polyfenolen In wijn: tannine en de kleurstoffen. Wateroplosbare stoffen die een belangrijke rol in alle levensmiddelen vervullen, als antioxidant, kleurstof, tegengaan van bruinkleuring, remstof voor enzymen. Erg gezond.
Primaire aroma's Direct afkomstig van de druif
Prise de Mousse Koolzuurgas dat zich bij de 2de persing in de champagne ontwikkelt.
Profumato (Italië) Zeer aromatische wijn
Propriétaire - Récoltant Wijnboer-eigenaar. Dit is een wijnboer die zelf de druiven verbouwt en de wijn maakt. Dit in tegenstelling tot de coöperaties, die de druiven van de boeren inkopen en daarna en masse wijn van produceren.
Pupitres Rekken waarin de champagneflessen worden bewaard. Zijn speciaal ervoor gemaakt om flessen op z'n kop te laten hangen.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins