« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Rancio Gemaderiseerde wijn die 6 jaar in vaten in de buitenlucht hebben gelegen en daardoor geoxideerd is.
Reductief Bedompte aroma's, de wijn heeft te weinig contact met zuurstof gehad.
Remuage Proces waarbij de hals van een champagnefles wordt bevroren waardoor de gistprop uit de fles kan worden verwijderd ( geschoten ) waarna een heldere wijn met een koolzuurdruk van 5 tot 6 Bar overblijft.
Reserva Wijn, aantal maanden rijping in vat en op fles verschilt per gebied/land. B.v. Portugal: 12 maanden gerijpt op hout, 24 maanden op de fles. Een reserva moet voldoen aan drie voorwaarden. Hij moet afkomstig zijn van één goed oogstjaar en minimaal één jaar op vat en één jaar op fles hebben gelegen. Het alcoholgehalte moet minimaal een half procent hoger zijn dan is voorgeschreven.
Restsuiker Onvergiste suikers die na gisting overblijven
Riesling Een van de mooiste druiven ter wereld wordt er gezegd. Zijn oorsprong vindt hij in Duitsland, de Elzas, maar tegenwoordig ook uit Chili en uit .... vul maar in. Zwemen van frisse appels als hij jong is, soms passiefruit, honing of weelderige bloemen, kortom genieten van deze wijn.
Riesling (Duitsland) De allerbeste druivensoort van Duitsland. Laatrijpe druif, zeer aromatisch en harmonieus. Hoge zuurgraad dus wijnen kunnen ouderen.
Rince Bouche Letterlijk "mondspoeling", dit is een eerste slok wijn, meestal een instappertje, om de smaakpupillen op "wijn"te zetten alvorens wijn te gaan proeven t.b.v. een proeverij.
Riserva (Italië) Wijnen met een extra (hout/fles) opvoeding.
Robe Het is natuurlijk moeilijk onderscheid te maken tussen de tint en de helderheid van een wijn. Zo spreekt men bijv. van: 'une belle rode', als men een glanzende, heldere en duidelijke kleur voor zich heeft en van een 'rode châtoyante' als er een duidelijke glinstering waar te nemen valt. Nochthans kan de tint van een wijn afzonderlijk worden bekeken.
Rond Soepel, zacht, niet scherp, half strak
Rosado Spaans, rosé.
Rose Frisse wijn, gemaakt door de schillen van blauwe druiven voor de kleur kort met het witte druivensap te laten meegisten. Meestal een assemblage van druivensoorten. Saignée komt hier goed van pas.
Rosé de Pressurage "Persrosé"Bij de 2de keer persen van blauwe druiven ontstaat een lichtroze sap, dat eventueel kan worden aangelengd met de kleurloze most van de eerste persing. De roze most kan tot een rosé-wijn worden vergist.
Rouge Grenat Granaatrood, ee kleur die eigen is aan lang gerijpte wijnen
Rulander / Grauburgunder (Duitsland) Pinot Gris, over het algemeen een droge wijn. Volle wijn, stoer met veel rondeur en een zachte zwoele finale. Vruchtenaroma's noot en amandel.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins