« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Saccharomyces Vini Wijngistcellen; worden gekweekt. Dit in tegenstelling tot wilde gistcellen ( Apicultatus ).
Salmanasar Fles van 9,0 Liter
Sangiovese De belangrijkste druif voor de Chianti, Brunello, etc. Tanninerijk, kracht, vol en veel diepe smaakindrukken
Sauvignon Blanc De topper uit de Bordeaux, de Bergerac, de Loire maar ook uit Zuid Afrika en .... vul maar in.... De geur en smaakbeleving is afhankelijk van het land, de streek, de terroir en het klimaat. Alle smaakindrukken vinden we terug in deze wijn, groen appeltjes, vers gemaaid gras, venkel, anijs, exotisch fruit, noem maar op.........
Schreurebe (Duitsland) Is een kruising tussen riesling en silvaner, aparte aroma's, smaaknuances van overrijpe druiven en soms van krenten
Sciaccarello (Corsica) De naam op Corsica is dikwijls "Sciaccarellu"ofwel knapperig. Een wijn van deze druif heeft een typisch pepertje!
Sec Droog, weinig suiker
Secco (Italië) Droge wijn
Secondaire aroma's Afkomstig van het vergistingsproces
Semillon Over het algemeen een druivensoort met weinig zuren dus meestal een blend met andere druivensoort(en). Herkenbaar aan sappig fruit, zoals perzik, abrikoos of zelfs mango. Een duidelijke ondertoon van honing.
Serveertemperatuur van de wijnen Eenvoudige wit, rosé, mousserend: 8 tot 10 graden Celsius Groots / rijp wit: 10 tot 13 graden Celsius Zoet wit / rood: 8 tot 12 graden Celsius Jong / licht rood: 13 tot 15 graden Celsius Vol / rijp rood: 16 tot 19 graden Celsius Sherry / Vermouth: 10 tot 12 graden Celsius Port / madeira; ca. 18 graden Celsius
Sherry Spaanse wijn. Kenmerkend voor sherry zijn ziltigheid, oxidatietonen, impressies van jodium en noten, strakke droge of juist zoetige, warme smaakpatronen. De naam komt van de stad Jerez de la Frontera ( de la Frontera verwijst naar de oude grens tussen de Moren en de Christenen).
Sin-crianza Spaans. In Rioja een aanduiding voor een jonge wijn die minder dan 1 jaar op fles heeft gerijpt.
Slobberwijn Goedkope, gemakkelijk drinkbare wijnen om zo achterover te slaan.
Smaak Hoog op smaak of laag? (Subjectieve) vaststelling of een wijn lekker is. Bij dit vaststellen zijn belangrijk: omgevingsfactoren en presentatie, emoties, vooroordelen.
Smaak hebben: geoefend in het voor jezelf vaststellen of een wijn lekker is, dat is te leren en niet zo heel moeilijk. Basissmaken welke de tong waarneemt: zout, zoet, zuur en bitter; alle andere waarnemingen gaan via de neus.
Smaak van de wijn In de wijn bevinden zich ca. 800 chemische verbindingen die zich ook in fruit en groenten bevinden, vandaar dat we bepaalde smaken in wijn benoemen met het fruit wat we proeven of ruiken. Voorbeeld: de verbinding pyracine komt voor in paprika maar ook in de Cabernet Sauvignon druif, de verbinding ethylprylat komt voor in ananas maar in de Chardonnay druif, de verbinding pipernol komt voor in perzik maar ook in de Rieslingdruif, de verbinding appelzuur komt voor in groene appels maar ook in de Sauvignon Blanc druif.
Soepel Rond, zacht, makkelijk, toegankelijk.
Souritage Het oversteken van jonge wijn op schone vaten om de wijn van zijn bezinksel te scheiden.
Spinnen - Kegel Maken van non alcoholische wijn. Het proces: De wijn wordt boven in een cilinder( kegel ) ingevoerd. Roterende kegels gebruiken centrifugale kracht om de wijn te veranderen in een dunne film. Stikstofgas wordt toegevoegd in de bodem van de kolom. Dit gas komt in contact met de film wijn, als e.e.a. in contact komt met elkaar zorgt het gas ervoor dat de aroma's en smaakstoffen in de film blijven en voorkomt oxidatie. Door de kolom te verhitten verdampt de alcohol. De smaak en het aroma en de essences worden met de gedealcoholiseerde wijn vermengd en door wat gegist druivensap toe te voegen krijgen we weer de originele hoeveelheid.Het alcoholpercentage is minder dan 0,5 %.
Spätburgunder (Duitsland) Pinot Noir, volle, fluweelzachte en elegante wijn, aroma's van bosvruchtjes.
Stabiel Een wijn is stabiel wanneer de gisting niet spontaan meer optreedt. In deze tijd een verouderd begrip, al kan je bij een handelaar of producent best eens een fles van obscure kwaliteit in je handen gedrukt krijgen.
Steen (smaak) Steen is een druivenras in Zuid-Afrika. Is hetzelfde als de chenin blanc uit de Loire. Steen (gesteente) is erg belangrijk als onderdeel van de bodemsamenstelling. Bepaalt de mate van wortelgroei, structuur van een wijn.
Met een steensmaak wordt de smaak bedoeld die een wijn zal aannemen wanneer deze in kruiken is verpakt. Wordt in wijn mineralig genoemd, dan kan de herkomst van de stenen uit de bodem komen.
Stille wijn Een niet-mousserende wijn.
Structuur Kwalificatie die belangrijk is om aan te geven of een wijn te bewaren is, dan is structuur nodig. Dit wordt gevormd door de zuren en tannine. Door laat te oogsten verliest een wijn aan structuur, maar krijgt meer ronding.
Stug Droge, bittere wijn, wijn zonder fruit.
Superiore (Italië) Meer alcohol dan de naamgenoten, soms is de wijn daar voor zelfs beter.
Sur Lie Wijnen die op hun gistdroesem worden gelaten tot ze gebottels worden, witte wijnen krijgen zo een frisser en fruitiger aroma.
Sylvaner Bekend uit Duitsland en de Elzas, een milde, lichte elegante wijn. Herkenbaar van zachte bloemen en een vleugje kruidigheid
Syrah // Shiraz Zeer krachtige wijnen, diep van kleur, rijke neus en een lange finale. Typische kruidige en peperige geur.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins