« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Tafeldruif Een tafeldruif die uit de hand gegeten kan worden. Deze druif is vaak zoeter dan een wijndruif.
Tafelwijn Laagste categorie wijn. Meestal uitsluitend met aanduiding van het land van herkomst of de EU.
Tannine Tannine wordt ook wel looizuur genoemd en komt voor in de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Ook via een eikenhouten wijnvat komt er tannine in de wijn terecht. Bij het persen en gisten van de druiven komt er tannine in de wijn. Door de tannine kan een wijn langer bewaard worden omdat de tannine het oxidatieproces vertraagd.
Tannine Dit is Looizuur, komt voor in de steel, schil en pitten van de druif. Geeft de wijn een stroef gevoel in de mond, "hangt"aan de tanden.
Tannineus Wrange wijn door veel tannine, meestal voor onrijpe tannine.
Tastevin Zilveren proefschaaltje met kuiltjes dat in de Bourgogne traditioneel wordt gebruikt om de kleur en de smaak van de wijn te bepalen. Is in de praktijk niet zo in gebruik meer.
Tastevinage Het predicaat van de Confrèrie des Chevaliers du Tastevin dat op de fles wordt geplakt wanneer de wijn is goedgekeurd door het genootschap.
Temperatuur Grote rode Bordeaux 16-18 C / Grote rode Bourgogne 15 - 16 C / Pinot Noir Zd-Afrika 15-16 C / Overige rode wijnen 14-16 C / Grote witte Bourgogne en Loire 12-14 C / Jonge fruitige rode wijnen 12 C / Vin de Pays algemeen rood 10-12 C / Algemene witte wijnen 10-12 C / Elzasser Duitse wijnen 10-12 C / Rosé wijnen algemeen 10-12 C / Vin de Pays algemeen wit 8-10 C / Mousserende wijnen algemeen 8 C / Champagnes algemeen 8 C / Zoete wijnen, rood en wit algemeen 6 C
Tempranillo Ook wel Cencibel de druivensoort voor de betere Spaanse wijnen. Veel fruit als ze jong zijn, na houtrijping typische kruiden smaan, ondertonen van vanille en tabak, pruimedanten en donker rood fruit.
Tenuta (Viticola) Italië Wijndomein
Terroir Frans, bodemsamenstelling. 'Terre' betekent grond of bodem. Staat voor het totaal van de directe omgeving van de druivenstok. Hieronder vallen bodem, microklimaat en de natuurlijke waterhuishouding. Terroir wil ook zeggen dat men de bodem in de wijn kan proeven.
Tertiaire aroma's Komen voort uit de opvoeding
Tranen Jambes of 'tranen'of 'beekjes'die bij iets vettige wijn achterblijven op de want het glas. Zij vormen een aanwijzing voor de rijkdom van de wijn aan alcoholen, suikers en glucerolen. Zie verder Jambes.
Tranquille Een stille wijn; het tegendeel van mousserend: er zijn in het geheel geen belletjes te zien;
Trebbiano / Ugnu Blanc Een redelijke wijn, geeb hoogvlieger. Wordt veel gebruikt voor de destillatie van Cognac etc.... Wijn met een fris zuurtje, hints van appel en citrusvruchten
Trouble Troebel, een aangeslagen wijn, die door zweefdeeltjes of kleefstof ondoorzichtig is geworden;
Website ontwikkeld door: De ICT Prins