« Vorige pagina

Wijn kretologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Woord Omschrijving
Zacht Door het lage smaakgehalte kan een wijn zacht zijn. Zoals een silvaner fluweel benaderen kan. Ook uitgesproken zacht zijn rijke dessertwijnen, maar dan door een hoog suikergehalte, dat mooi in de omliggende structuren is geïntegreerd.
Ziel Van een fles. Holte in de bodem van een fles, oorspronkelijk bedoeld om te zorgen dat eventueel bezinksel zich niet teveel door de wijn verspreid bij het uitschenken.
Zinfandel Een mooie wijn, rosé, maar ook volle rode wijnen met soms een kruidige ondertoon met pepertje.
Zoet Smaakkenmerk van een wijn, tenminste 45 g/l (D en O). Wijn met suiker, niet altijd filmend. Bij hogere zuurgehaltes kan een wijn meer suiker hebben voordat de wijn zoet gaat smaken (honing is ook heel zuur). Zoete wijn maken.
Zomerwijn Een frisse wijn met niet teveel alcohol, vrij droog en strak. Niet complex.
Zuiver Schoon. Positieve indruk van een wijn. Komt voor bij strakke witte wijnen en rosé.
Zwaar Zware wijn door een hoog alcoholpercentage en vermoeiend door weinig zuur. Meestal bij warme jaren of warme gebieden. Ook: veel tannine.
Zwavel Dit product wordt vaak in wijnkelders gebruikt als een zeer efficiënt desinfecteringsmiddel. Zwavel kan in poedervorm toegevoegd worden aan de druiven bij binnenkomst dit voorkomt snelle gisting en doodt kwaadaardige bacterien. Mits goed toegepast kan het allemaal weinig kwaad.
Website ontwikkeld door: De ICT Prins